Projektiranje i izvođenje usluga u poljoprivredi

img_divider

Sustav zaštite od mraza sve je važniji alat za vinograde i voćnjake, zbog sve češćeg pojave ekstremnih vremena kao što je kasni proljetni mraz, koji može znatno oštetiti urod. Sustav radi na principu anomalije vode, koristeći energiju oslobođenu pri smrzavanju vode kako bi stvorio ledeni omotač oko cvijeta i ploda, održavajući ih na temperaturi od 0 do -2 ºC (iglu efekt).

Sustav treba aktivirati barem sat vremena prije mraza, kada temperatura padne na +2 °C, čime se stvara mikroklima sa 100% vlažnosti. To sprječava gubitak topline i zadržava energiju. Zaustavlja se nakon što temperatura poraste iznad +2 ºC.

Ovaj sustav može se brzo uključiti i započeti raditi u roku od 5 minuta, te se može koristiti i ljeti za hlađenje voćnjaka ili se spojiti na postojeći sustav za navodnjavanje.

Prskalice u sustavu pokrivaju radijus od 5 metara, svaka s protokom od 37 litara na sat, čime se štedi energija uz maksimalnu efikasnost. Naspram drugih sustava koji imaju veći protok ali manju efikasnost, ovaj sustav je energetski efikasan i ekološki siguran.

Sustav uzima u obzir parametre kao što su temperatura, vlaga, brzina vjetra i prognoza vremena, te je poželjno imati lokalnu meteorološku stanicu za precizne mjere. Pokazao se kao pouzdan i isplativ način zaštite.

 

Ključne prednosti

Sustav zaštite od mraza kišenjem jedan je od efikasnijih metoda zaštite voćnjaka od štetnih učinaka mraza, posebno tijekom proljetnih mrazeva kada voće počinje cvjetati.

Stvaranje zaštitne barijere
Jednostavnost upotrebe
Smanjenje stresa za biljke
  Ekonomičnost
  Ekološki prihvatljivo

Pošalji Upit