Hidraulično ispitivanje dobave vode služi za provjeru može li vodoopskrbni sustav osigurati dovoljan protok vode pri određenom tlaku.

Ovaj postupak pomaže utvrditi je li sustav sposoban osigurati adekvatne količine vode za navodnjavanje.

 

Postupak hidrauličnog ispitivanja dobave vode:

1. Priprema sustava za ispitivanje:

Određivanje ispitnog dijela sustava: Odaberite točno definirani dio vodoopskrbnog sustava (npr. cjevovod, vodovodnu mrežu ili hidrantsku mrežu). Potrebno je postaviti ventile ili zatvarače kako bi se dio mreže izolirao ako je potrebno.

Odabir lokacija za mjerenje: Potrebno je odabrati nekoliko ključnih točaka (hidranata ili mjernih priključaka) gdje će se mjeriti protok i tlak vode. Ove točke bi trebale biti na početku, sredini i kraju ispitnog dijela sustava.

2. Ispuštanje zraka iz sustava:

Ispražnjavanje zraka: Prije ispitivanja, važno je osigurati da u cjevovodima nema zraka, jer bi prisutnost zraka mogla iskriviti rezultate. Za to se koriste ventili za ispuštanje zraka na višim točkama sustava.

3. Primjena pritiska i mjerenje:

Normalni radni pritisak: Cjevovod se napuni vodom i dovede pod normalni radni pritisak sustava, koji je potreban za ispitivanje. Ovaj pritisak se bilježi na ulaznoj točki sustava.

Mjerenje pritiska: Pritisak se mjeri pomoću manometara na nekoliko točaka duž sustava, uključujući na ulazu, sredini i izlazu ispitnog dijela.

Mjerenje protoka: Na mjernim točkama koristi se oprema za mjerenje protoka (npr. hidraulički manometri, protočni mjerači) koja bilježi trenutni protok vode na određenim mjestima sustava.

4. Ispitivanje promjene protoka i tlaka:

Mjerenje pri različitim opterećenjima: Tijekom ispitivanja sustava, primjenjuju se različiti uvjeti protoka (npr. otvaranjem hidranata ili simulacijom visokih zahtjeva za vodom) kako
bi se utvrdilo koliko sustav može isporučiti vode na različitim razinama opterećenja. Zabilježite odgovarajući tlak pri svakom protoku.

Mjerenje statičkog i dinamičkog tlaka:
Statički tlak: To je tlak u sustavu kada nema protoka vode (svi ventili zatvoreni). Ovaj tlak pokazuje koliko vode sustav može „skladištiti” u trenutnom stanju.
o Dinamički tlak: To je tlak u sustavu dok voda teče (ventili otvoreni). Ovaj tlak je ključan za ocjenu sposobnosti opskrbe pri potrošnji.

5. Praćenje promjena u tlaku:

Gubitak tlaka: Nakon otvaranja ventila (npr. hidranta) i pokretanja protoka, pritisak se ponovno mjeri i zabilježi. Ako dođe do značajnog pada tlaka, to ukazuje na slabosti u sustavu ili nedovoljnu opskrbu vode.

Odnos protoka i tlaka: Odnos između protoka i tlaka se zabilježi kako bi se vidjelo može li sustav osigurati odgovarajuću količinu vode pri različitim uvjetima.

6. Analiza i obrada podataka:

Grafička analiza: Rezultati se mogu grafički prikazati kao dijagram protoka i tlaka kako bi se vizualizirali gubici tlaka ovisno o protoku. Ovaj graf omogućuje procjenu optimalnih operativnih uvjeta sustava.

Evaluacija kapaciteta: Na osnovi izmjerenih vrijednosti pritiska i protoka, moguće je ocijeniti koliko je sustav sposoban osigurati potrebne količine vode za različite namjene (npr. gašenje požara, industrijska postrojenja, opskrba naselja).

7. Završetak ispitivanja:

Nakon mjerenja i analize, sustav se vraća u normalan radni režim, a svi otvoreni ventili se zatvore. Sustav se ponovno provjerava kako bi se osiguralo da nema curenja ili neispravnosti nakon ispitivanja.

8. Izrada izvještaja o ispitivanju:

Podaci o tlaku i protoku: Svi podaci o mjerenju protoka i pritiska na različitim točkama sustava.

Ocjena kapaciteta sustava: Na temelju podataka, izvodi se zaključak o kapacitetu sustava za opskrbu vodom. Također se može preporučiti nadogradnja ili popravak sustava u slučaju otkrivenih slabosti.

Zaključci: Izvještaj uključuje informacije o tome može li sustav osigurati traženi protok vode pri zadovoljavajućem pritisku.

Oprema potrebna za hidraulično ispitivanje dobave vode:

• Manometri: Za mjerenje pritiska na ključnim točkama sustava.
• Protočni mjerači: Za precizno mjerenje protoka vode.
• Ventili za ispuštanje zraka: Kako bi se osiguralo da nema zraka u sustavu koji bi utjecao na rezultate.
• Hidranti: Često se koriste kao mjerni priključci u ispitivanjima protoka i tlaka.

Zaključak:
Hidraulično ispitivanje dobave vode omogućuje ocjenu sposobnosti vodoopskrbnog sustava da osigura dovoljan protok vode pod potrebnim pritiskom. Ova ispitivanja su ključna za održavanje sigurnosti i učinkovitosti sustava.